Sebenarnya dah lama saya rindukan makanan zaman kanak2 dahulu, makanan hasil dari tangan emak kita sendiri,...makanan yg saya nak ckp ni biasanya popular masa banjir sbb bahan mentahnya senang didapati dengan banyak pada masa itu...sbbnya kalau tak di cabut jadi busuk pulak, dari busuk buat benda lain...sedap wak.....
Gaplek
Untuk membuat Gaplek sangat mudah, mula2 kupas kulit ubi kayu, kemudian di jemur selama 5-7 hari atau hingga sekering-keringnya....setelah itu ubi kayu tadi di giling atau di tumbuk hingga lumat/halus seperti tepung.....senang kan...
Gaplek ini boleh di buat/di olah menjadi makanan yg sedap antaranya ialah GATOT dan TIWOL....
GATOT
Bahan utama Gatot ialah tepung Gaplek
Cara membuatnya:
Mula2 tanak Gaplek itu hingga masak, kemudian bubuh gula secukup rasa agar berasa manis2 gitu, Setelah tanak Gaplek yg di campur dengan gula tadi taburkan parutan kelapa (lebih enak kalau kelapa itu agak2 tua dan agak2 muda), taburkan ke atas campuran tadi mengikut citarasa sendiri,....kemudia bubuh garam secukup rasa...gaulkan semuanya......siap untuk dihidang dan di makan...
TIWUL
Yang ini saya tak berapa ingat samada ia sama atau tak dengan Gatot (hehehehe) sbb cara membuatnya agak serupa
Bahan:
Tepung Gaplek (mengikut keperluan)
Air mendidih
Parutan Kelapa
Garam
Cara membuatnya:
Siapkan tepung Gaplek..., gaulkan dengan parutan kelapa (kuantiti, ikut kemahuan masing2) dan garam, tuangkan sedikit demi sedikit air mendidih kedalam tepung gaplek itu. Gaulkan campuran tepung Gaplek tadi hingga sebati dengan air, jgn gunakan air yg terlalu banyak sebab kita nak jadikan campuran tadi 'merengkel' (bahasa melayunya ape yer)
Setelah selesai kukuskan campuran tadi sehingga tanak/,masak. Kalau nak sedap lagi alaskan pengukus tadi dengan daun pisang, enak dan wangi juga amat menyelerakan
Wednesday, December 2, 2009
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
4 comments:
Tq BB... ni mesti ko tepon mak ko nak dptkan resepi ni kan?
Sedapnyaaa.. aku nk buat la nanti. Aku nk suruh IRP cari ubi kalau cenggini. (mesti nanti dia ingat aku mengidam.. keskeskes)
aku pun dah ngences dah ni..sedapnya..rasa2 dah 30 thn x makan..tu yg dah lupa tu..
mlm tadi aku dah tanya L & dia dah terangkan..lebih kurangla mcm ko tulis tu BB...eh mana ko dpt gambar2 tu...google ada ye...
ala SAM skrg ni susahla nak cari ubi..pastu mahal lak tu..1kg je dah dkt rm3...aku kalau dah teringin cari gak sama ada kat pasar tani atau pasar borong...kat kg pun mana ada org tanam lagi...pokok kurma bykla...
itu la.. dulu masa kt blakang rumah aku ni ada aku tak terpikir plak nk buat tiwol.. sedapnyaaa.. ngences aku dr semalam.
sedap.. nyum nyum nyum.. sapa la yg nk belanja aku tiwol ni??? cepat lerr...
aku tnya mak aku tp aku tak tulis, ada yg terlupa sikit kot....aku ubah sendiri mengikut pemahaman aku, kalau salah minta maaf la ye..
tp seingat aku...bila ku ingat2 kan, lebihkurang mcm tu lah, cuma masa banjir dulu ubi tu dah agak lembik, buang kulit dia lepas tu jemur..bila dah jemur dia dah ada sikit2 mcm tepung...cuma kena tumbuk lebih kurang je...
kelapa tu tambah sikit sebab aku masa kecik dulu mmg kelapa parut aku letak lebih sikit lepas tu letak lg gula merah nak sedap gula melaka (masa tu gula melaka susah nak cari)
ye mei gambar tu aku google...lepas tu aku terjumpa satu artikle dari indonesia..., aku campur aduk kan lah dengan cerita mak aku...
Mei kalau ko buat hantar sikit kat aku ye mei...nak suruh isteri aku..tgh tunggu ari je ni...
Post a Comment